Let do nebezpečenstva (Flight into Danger) - Castle, John; Hailey, Arthur: 1920-2004; Marušiaková, Viera: 1923-2016; Junek, Václav: 1913-1976; Chvíla, Milan: 1944-2005 (Bratislava Mladé letá, 1986)
Let dopravného štvormotorového lietadla, ktoré vezie rugbyových fanúšikov z Winnipegu do Vancouveru na zápas, je celkom bežným príbehom až do chvíle, keď časť cestujúcich, ako aj obaja piloti zjedia na večeru lososa. O pol hodiny neskôr mení sa bežný let na otrasný boj o život vo výške štyroch míľ nad pásmom Skalistých hôr. Celú tragédiu spôsobila otrava lososom, ktorá postihla kapitána lietadla a napokon i druhého pilota. Päťdesiatšesť cestujúcich je odsúdených na istú záhubu...
Pre čitateľov od 11 rokov.
Keywords: romány autorské; detektívne romány; Hailey, Arthur (britský spisovateľ. Neskôr sa presťahoval do kanadského Toronta. Potom žil dlhší čas v kalifornskom meste St. Helena. Daňový tlak ho donútil vysťahovať sa z USA. Zvyšok života prežil na Bahamských ostrovoch. Nar. 05.04.1920 Luton, Bedfordshire, Anglicko - 24.11.2004 New Providence, Bahamy, USA); dobrodružné romány; letecké prostredie; próza; anglická literatúra - texty; pre čitateľov od 11 rokov; Junek, Václav (bol český maliar a grafik, autor novoročeniek a exlibris, ilustrátor detských kníh a učebníc, tvorca cyklu litografií s námetmi z rodného Kladna. * 16.08.1913 Kladno, Česko - 29.01.1976 Praha, Česko); Chvíla, Milan (bol slovenský akademický maliar, grafik, typograf. * 11.05.1944 Trenčín, Slovensko - 2005 Trenčín, Slovensko); Marušiaková, Viera (bola slovenská prekladateľka z angličtiny, ruštiny, polštiny a nemčiny, priekopníčka slangu. * 19.06.1923 Slovensko - 23.10.2016 Slovensko)