Emil a detektív (Emil und die Detektive) - Kästner, Erich: 1899-1974; Vargová, Darina; Kellenberger, Martin: 1957-; Dudášová, Viera (Bratislava Mladé letá, 1986)
Dvadsaťročnému Emilovi a jeho tatovi sa lepí smola na päty. Najprv od nich odíde matka, otec stratí prácu a aby toho nebolo málo, po autonehode príde nielen o zdravie, ale aj o vodičský preukaz. Aby si Emil odpočinul po tých všetkých pohromách, má dovolenku u známeho v Berlíne. Emil cestou narazí na pochybného muža, ktorý ho uspí a ukradne mu úspory. Emil ale v tom nezostane sám. Zoznámi sa s drzou Pony a s jej detským gangom a spoločne sa snaží dolapiť ganstera, z ktorého sa vykľuje hokejový zlodej.
Ilustr. na tit. liste a front. Výslovnosť a význam niektorých mien. Pre čitateľov od 9 rokov.
Keywords: romány autorské; dobrodružné romány; detektívne romány; chlapčenské romány; Kästner, Erich (bol nemecký novinár a spisovateľ . Išlo o ľavicovo a pacifistický zameraného tvorca a jedného z najznámejších nemeckých spisovateľov 20. storočia . Svetovú známosť získal najmä prostredníctvom svojich diel z oblasti literatúry pre deti , za ktoré získal v roku 1960 Cenu Hansa Christiana Andersena . Okrem toho sa zaoberal aj poéziou a pracoval pre rozhlas a televíziu. * 23.02.1899 Drážďany, Nemecké cisárstvo, dnes Nemecko - 29.07.1974 Mníchov, Nemecko); Kellenberger, Martin (slovenský maliar, grafik, ilustrátor. * 01.10.1957 Bratislava, Slovensko -); próza; nemecká literatúra - texty; pre čitateľov od 9 rokov; Machaj, Vladimír (bol slovenský akademický maliar, ilustrátor, grafik, prvý výtvarník s akademickým vzdelaním aj pre známkovú tvorbu. Dcéra Elena Lazarová. * 08.12.1929 Martin, Slovensko - 25.11.2016 Martin, Slovensko)