Večná Ambra 1 : (Forever Amber 1) - Winsor, Kathleen: 1919-2003 (Epocha, 1969)
Jeden z najslávnejších príbehov pôvabnej obyčajnej dievčiny, ktorá z najnižšej sociálnej vrstvy závratne vystúpi na spoločenskom rebríčku až medzi dvornú elitu a stane sa favoritkou samotného kráľa Karola II. V románe zo sedemnásteho storočia rozvinula autorka podivuhodne strhujúci dej. Do veľkej politiky, závažných spoločenských konfliktov a osudových udalostí, akými sú vojna s Holandskom, požiar Londýna i morová epidémia, vstupujú nespočetné dramatické udalosti osobné a ľudské. Autorka má pritom pohľad uprený do zákulisia mocných, kam bežný smrteľník nevidí...