Príroda: Slovensko v obrazoch - Prikryl, Ľubomír Viliam: 1934-; kolektív autorov (Osveta, 1988)
Publikácia je prvou časťou významnej obrazovo-textovej tetralógie, ktorá spolu s ostatnými zväzkami v reprezentačnej a modernej grafickej úprave patrí k prvým dielam tohto druhu o Slovensku i na Slovensku. Bohatý obrazový materiál, ktorý tvoria farebné a čiernobiele fotografie a farebné ilustrácie doplňujú zaujímavé populárno-náučné texty od známych odborníkov v prírodných vedách. Zväzok Príroda má 10 kapitol - Podunajská nížina, Sopečné pohoria, Jadrové pohoria, Slovenský kras, Západná časť flyšového pásma, Východná časť flyšového pásma, Tatry a Človek v prírode. V jednotlivých kapitolách sa striedajú panorámy krajín so zábermi významných geomorfologických javov a s detailnými pohľadmi do sveta fauny a flóry. Dielo vrcholí poslednou kapitolou, v ktorej je vyjadrená základná idea tohto zväzku: všetko bohatstvo a krása prírody patrí človeku, len musí s týmto darom múdro hospodáriť.