Príroda: Slovensko v obrazoch - Prikryl, Ľubomír Viliam: 1934-; kolektív autorov; kolektív fotografov; Mazúr, Emil: 1925-1990; Brož, Robert: 1939-2011; Hraško, Ondrej (Martin Osveta, 1988)
Publikácia je prvou časťou významnej obrazovo-textovej tetralógie, ktorá spolu s ostatnými zväzkami v reprezentačnej a modernej grafickej úprave patrí k prvým dielam tohto druhu o Slovensku i na Slovensku. Bohatý obrazový materiál, ktorý tvoria farebné a čiernobiele fotografie a farebné ilustrácie doplňujú zaujímavé populárno-náučné texty od známych odborníkov v prírodných vedách. Zväzok Príroda má 10 kapitol - Podunajská nížina, Sopečné pohoria, Jadrové pohoria, Slovenský kras, Západná časť flyšového pásma, Východná časť flyšového pásma, Tatry a Človek v prírode. V jednotlivých kapitolách sa striedajú panorámy krajín so zábermi významných geomorfologických javov a s detailnými pohľadmi do sveta fauny a flóry. Dielo vrcholí poslednou kapitolou, v ktorej je vyjadrená základná idea tohto zväzku: všetko bohatstvo a krása prírody patrí človeku, len musí s týmto darom múdro hospodáriť.
Úvod: Slovo na cestu (Vladimír Mináč). Predhovor. Prírodné pomery Slovenska. Fot. na rozlož. tit. liste. Resumé: rus., nem., angl. a franc.
Keywords: prírodné vedy; príroda slovenská; životné prostredie; ochrana prírody; Podunajská nížina (Slovensko); Slovensko; Záhorská nížina (Slovensko); Prikryl, Ľubomír Vladimír (slovenský geomorfológ, historik, vedec, publicista, prekladateľ, riaditeľ, autor odborných prác a štúdií. *1934 -); Brož, Robert (bol slovenský typograf, ilustrátor, dizajnér a knižný grafik. Je autorom mnohých plagátov a ex libris. Pôsobil vo vydavateľstvách Osveta a Neografia v Martine. Viackrát prevzal cenu dizajnér najkrajšej knihy roka v rámci Československa aj samostatného Slovenska. *1939 Čelákovice, pri Prahe, Česko - 23.11.2011 v Banskej Bystrici, pochovaný je v Martine, Slovensko); Mazúr, Emil (bol slovenský geograf, pracovník i riaditeľ Geografického ústavu SAV v Bratislave. Špecializoval sa na geomorfológiu, fyzickú geografiu. * 09.02.1925 Divín, Slovensko - 27.03.1990 Bratislava, Slovensko); Východoslovenská nížina; Sopečné pohoria (Slovensko); Jadrové pohoria (Slovensko); Slovenský kras (Slovensko); Tatry - pohorie (Slovensko); Flyšové pásma (Slovensko); chránené živočíchy; chránené rastliny; človek v prírode; obrazovo-textové publikácie; fotografické publikácie; Slovensko