V ráme. Minimálna šanca. V poslednej chvíli (In the Frame. Odds Agains. Forteit) - Francis, Dick: 1920-2010; Krupa, Viktor: 1936-; Dlouhý, Karol: 1922-; Longauer, Ľubomír: 1948-; Hanáková, Gabriela (Bratislava Slovenský spisovateľ, 1980)
Tri detektívne romány spojené prostredím dostihového športu. V prvom príbehu rieši detektív amatér vraždu mladej ženy, ktorá je to najhoršie čo mohlo jej manžela postihnúť. Z domu navyše zmizol vzácny, nepoistený obraz kúpený v Austrálii. Polícia sa domnieva, že vlámanie zinscenoval on sám. V príbehu Minimálna šanca sa džokej snaží s úspechom zabrániť rozpredávaniu dostihových dráh v Anglicku. V románe V poslednej chvíli je smrť redaktora šokom pre všetkých jeho kolegov. Jeho priateľovi nedá pokoj otázka, prečo vždy nesprávne tipoval na kone, ktoré nakoniec neštartovali. Tento román získal cenu A. E. Poea.
Keywords: romány autorské; detektívne romány; kriminálne romány; dostihové prostredie; próza; anglická literatúra - texty; Francis, Dick, vlastným menom Richard Stanley Francis (anglický spisovateľ detektívnych románov. Bývalý džokej. * 31.10.1920 Lawrenny, vo Walese, Anglicko - 14.02.2010 Kajmanie ostrovy, politicky zámorské územie Spojeného kráľovstva); Krupa, Viktor (slovenský jazykovedec, orientalista, autor literatúry faktu, prekladateľ. * 23.12.1936 Nové Mesto nad Váhom, Slovensko -); Longauer, Ľubomír (slovenský maliar, grafik, vysokoškolský pedagóg, 2.6.1948 Banská Bystrica -)