Nikdy nie si sama - Mináč, Vladimír: 1922-1996 (Retro, 1983)
Mináčová práca Nikdy nie si sama je predovšetkým prácou o našich mladých ľuďoch. Skladá sa z dvoch častí. V prvej časti Marína sa Mináč zamýšľa nad dramatickým osudom mladej dievčiny Maríny, ktorá sa zložitou cestou osobných kríz utvrdzuje v socialistických ideáloch. V druhej časti Žoržík Mináč venuje pozornosť Maríninmu partnerovi Žoržíkovi, ktorého cesta k životným kladom tiež nemá bezkonfliktový charakter. Prozaicka práca Vladimíra Mináča si nájde čitateľov predovšetkým medzi našimi mladými ľuďmi, no má čo povedať aj starším generáciám.