Nikdy nie si sama - Mináč, Vladimír: 1922-1996; Krížik, Ján: 1943-; Borodáč, Ladislav: 1933-1992; Uváček, Félix: 1930- (Bratislava Slovenský spisovateľ, 1983)
Mináčová práca Nikdy nie si sama je predovšetkým prácou o našich mladých ľuďoch. Skladá sa z dvoch častí. V prvej časti Marína sa Mináč zamýšľa nad dramatickým osudom mladej dievčiny Maríny, ktorá sa zložitou cestou osobných kríz utvrdzuje v socialistických ideáloch. V druhej časti Žoržík Mináč venuje pozornosť Maríninmu partnerovi Žoržíkovi, ktorého cesta k životným kladom tiež nemá bezkonfliktový charakter. Prozaicka práca Vladimíra Mináča si nájde čitateľov predovšetkým medzi našimi mladými ľuďmi, no má čo povedať aj starším generáciám.
Keywords: novely autorské; spoločenské novely; realistické novely; psychologické novely; próza; slovenská literatúra - texty; Mináč, Vladimír (slovenský prozaik, esejista, literárny kritik, publicista zo staršej generácie povojnových autorov. * 10.08.1922 Klenovec, Slovensko - 25.10.1996 Bratislava, Slovensko); Krížik, Ján (slovenský fotograf, typograf. * 24.08.1943 Modra, Slovensko -); Borodáč, Ladislav (bol slovenský fotograf, grafik, typograf. * 24.01.1933 Košice, Slovensko - 15.12.1992 Bratislava, Slovensko); Uváček, Félix (slovenský prekladateľ z ruštiny a poľštiny, redaktor. * 1930 v Katloviciach, Slovensko -)