Ežo Vlkolinský: Epická báseň Spisy P. O. Hviezdoslava v dvanástich zväzkoch - Hviezdoslav, Pavol Országh: 1849-1921; Bunčáková, Viera: 1920-2003; Mikulajová, Eva; Medvecká, Mária: 1914-1987; Kupec, Ivan: 1922-1997; Habovštiak, Anton: 1924-2004 (Slovenské vydavateľstvo krásnej literatúry Bratislava, 1953)
Konflikt deja sa zakladá na protiklade vzťahu zemianstva a ľudu. Hlavná problematika je obsiahnutá v spore zemianskej matky so synom, ktorý si chce vziať sedliacke dievča Žofku. Vyhnaný z domu, uchýli sa k strýkovi Eliášovi, nepriateľovi jeho nebohého otca i matky. Strýko Eliáš vystrojí Ežovi svadbu, aby urobil sestre napriek. Obraz svadby dáva básnikovi možnosť ukázať prednosti sedliactva a jeho morálne víťazstvo nad zemianstvom. Na svadbe dochádza k roztržke medzi zemanmi a sedliakmi, keď si začnú vymieňať názory strýko Eliáš so starým sedliakom Blažkom.
Slovníček (Anton Habovštiak).
Keywords: básne autorské; Hviezdoslav, Pavol Országh, vl.m. Pavol Orságh (slovenský básnik, dramatik, spisovateľ, prekladateľ, právnik, člen Revolučného Národného zhromaždenia ČSR (1918) a čestný predseda Matice slovenskej (1919). *02.02.1849 Vyšný Kubín, dnešný okres Dolný Kubín, Slovensko - ć 08.11.1921 Dolný Kubín, Česko-Slovensko); epické básne; lyrické básne; dramatické básne; veršovaná epika; epika veršovaná; próza; slovenská literatúra - texty; pre čitateľov od 11 rokov; Bunčáková, Viera (bola slovenská literárna kritička, historička a prekladateľka. * 29.11.1920 Piešťany, Slovensko - 18.09.2003 Bratislava, Slovensko); Medvecká, Mária (bola slovenská akademická maliarka a národná umelkyňa, predstaviteľka slovenského realistického impresionizmu. Pochádzala zo šľachtického rodu Medvecký z Medvedzia a Malého Bysterca. Výber jej celoživotného diela sa nachádza v Galérii Márie Medveckej, sprístupnenej verejnosti v roku 1979 na Medvedzí. * 11.09.1914 Medvedzie, pri Tvrdošíne, Slovensko - 23.04.1987 Bratislava, Slovensko); Kupec, Ivan (slovenský básnik, esejista, prekladateľ, 21.10.1922 Hlohovec - 15.5.1997 Bratislava); Habovštiak, Anton (slovenský jazykovedec, dialektológ, slavista, spisovateľ, esejista. * 22.09.1924 Krivá, okr. Dolný Kubín, Slovensko - 14.04.2004 Bratislava, Slovensko)