Stálice: Výber z noviel a poviedok 19. storočia - Slobodník, Dušan: 1927-2001; Hoffmann, Ernest Theodor Amadeus: 1776-1822; Stendhal: 1783-1842; Beyle, Henri, pozri Stendhal; Turgenev, Ivan Sergejevič: 1818-1883; Čechov, Anton Pavlovič: 1860-1904; Twain, Mark: 1835-1910 1835-1910; Clemens, Samuel Langhorne pozri Mark Twain; Gráf, Štefan: 1905-1989; Reisel, Vladimír: 1919-2007 1919-; Dvořáková-Žiaranová, Ružena: 1930-; Krupová, Elena; et al. (Bratislava Mladé letá, 1974)
Nájdete tu poviedky a novely z 19. storočia od autorov Hoffmann, Stendhal, Turgenev, Čechov a od Twaina...
Obsah: Hoffmann, E.T.A.: Slečna zo Scuderi. Stendhal: Vanina Vaniniová. Turgeňev, I.S.: Asia. Čechov, A.P.: Smrť úradníka. Chameleón. Konské priezvisko. Twain: Sladná skáčúca žaba z Calaveraského okresu. Skrotenie bicykla. Ako som redigoval poľnohospodárske noviny. Profily tvorcov. Výslovnosť. Mimočítanková literatúra pre žiakov ZŠ. Pre čitateľov od 14 rokov.
Keywords: poviedky autorské; novely autorské; historické novely; 19. stor; výber svetovej literatúry; próza; Slobodník, Dušan (slovenský spisovateľ, literárny vedec, prekladateľ a politik. * 11.04.1927 Pezinok, Slovensko - 13.12.2001 Bratislava, Slovensko); Hoffmann, Ernest Theodor Amadeus (bol nemecký romantický spisovateľ, hudobný skladateľ, dirigent, kritik, maliar a režisér. Autor groteskných strašidelných príbehov a románov. * 24.01.1776 Königsberg, Nemecko - 25.06.1822 Berlín, Nemecko); Stendhal, vlastným menom Henri Marie Beyle (bol francúzsky spisovateľ a esejista, predstaviteľ kritického realizmu a romantizmu. * 23.01.1783 Grenoble, Francúzsko - 23.03.1842 Paríž, Francúzsko); Turgenev, Ivan Sergejevič (ruský spisovateľ. Jeho román Otcovia a deti je považovaný za jedno z najlepších prozaických diel 19. storočia.* 09.11.1818 Oriol, Rusko - 03.09.1883 Paríž, Francúzsko); Čechov, Anton Pavlovič (bol ruský lekár, spisovateľ a dramatik. * 29.01.1860 Taganrog, Rusko - 15.07.1904 Badenweiler, Nemecko); Twain, Mark, vlastným menom Samuel Langhorne Clemens (bol americký spisovateľ, satirik a humorista. Preslávil sa najmä knihami Dobrodružstvá Toma Sawyera a Dobrodružstvá Huckleberyho Finna. Svojho času patril medzi najpopulárnejšie americké celebrity. William Faulkner ho označil za prvého skutočného amerického spisovateľa. * 30.11.1835 Florida, Missouri, USA - 21.04.1910 Redding, Connecticut, USA); Gráf, Štefan (slovenský básnik, prozaik, prekladateľ. * 09.08.1905 Gajary, Slovensko - 11.07.1989 Bratislava, Slovensko); Reisel, Vladimír (bol slovenský básnik, prekladateľ, esejista, publicista, československý diplomat a predstaviteľ nadrealiumu. * 19.01.1919 Brodzany, Slovensko - 01.09.2007 Bratislava, Slovensko); Dvořáková-Žiaranová, Ružena (slovenská prekladateľka z ruštiny, ukrajinčiny a francúzštiny. * 27.04.1930 Iľanovo, dnes Liptovský Mikuláš, Slovensko -); slovenská literatúra - texty; pre čitateľov od 14 rokov