Politická opozice v teorii a středoevropské praxi: Vybrané otázky - Kubát, Michal: 1975- (Dokořán, 2010)
Kniha je systematickým zpracováním důležitého fenoménu moderní politiky, kterým je politická opozice, a to jak z hlediska teorie politiky, tak i vzhledem k politické praxi. Klade si za cíl analýzu problematiky ve smyslu rozvinutí a modifikování existujících teorií, přičemž ambicí práce je doplňovat existující teorii vlastními analytickými postřehy, nejednou polemické povahy. Text dále aplikuje analyzované teorie na politickou praxi zemí střední Evropy. Autor představuje nejdůležitější existující přístupy a koncepce politické opozice a zaplňuje tak informační mezeru, která v české politické vědě existuje.