Vývoj a proměny státního zřízení Polska ve 20. století: Institucionálně politická studie - Kubát, Michal: 1975-; Radimecký, Martin; Jirsa, Miloš; Pečenka, Marek (Dokořán Praha, 2006)
Publikace podává přehledný a srozumitelný výklad složité problematiky vývoje a proměn státního zřízení Polska ve dvacátém století. Snahou autora přitom není jen deskriptivně seznámit českého čtenáře s u nás dosud v takovém rozsahu nepodanou látkou, ale rovněž na základě politické teorie analyticky rozebrat některé dílčí jevy polské dobové politiky a také zamyslet se nad otázkou kontinuity či diskontinuity politiky středoevropského státu.
Z obsahu: Tradice polské politiky, státnosti a ústavnosti. Druhá republika. Polská státnost za druhé světové války. Polská lidová republika. Třetí republika. Závěr. Malá úvaha o vlivu histórie na politiku. Bibliografická poznámka. Poznámky. Bibliografie.
Keywords: spoločenské vedy; politika vnútorná; systém politický; štátne zriadenie; vládne formy; politika a vláda; politické štúdie; politika poľská; politológia; Poľsko; dejiny poľské; Poľsko