Zlaté pero - Čtvrtek, Václav: 1911-1976 (Státní nakladatelství dětské knihy, 1962)
Príbeh normálnych školákov z Prahy rozprávaný z pohľadu troch osôb. Táto knižka je pre mňa celkom prekvapenie, pretože V. Čtvrtka mám zaškatulkovaného ako čisto rozprávkového spisovateľa. Príbeh Zlaté pero ale rozprávka nie je ani omylom. Síce je rozprávanie poznamenané dobou, takže pre samé pionierov a uvedomelosť sa o nejakej nadčasovosti nedá hovoriť, na druhú stranu je tu celkom trefne vystihnuté, ako veľmi môže deti niečo tak banálneho ako je nevhodné oslovovanie (hoci počúvame z bez zlého úmyslu), alebo ako ľahko človek pre jednu hlúposť môže získať stigma darebáka a ako ťažko sa takéto záťaže zbavuje. Jednotlivé kapitoly rozprávané tromi rôznymi rozprávači - aktérmi príbehu len umocňujú pútavosť príbehu.