Malý Virgil (Lille Virgil) - Kirkegaard, Ole Lund: 1940-1979; Kerlik, Peter: 1946-2016; Brun, Róbert: 1948-; Štepková, Mária; Ballová, Vlasta (Bratislava Mladé letá, 1977)
Príbehy o chlapcovi menom Lille Virgil, ktorý žije v kurníku pekára. V tom istom kurníku žije aj kohút s jednou nohou... V mestečku boli samozrejme aj iní chlapci. Oskar, ktorý býval vo veľmi starom drevenom dome a býval tam spolu s mamou a s mladším bratom. V knižke sa stretneme ešte s učiteľom, kováčom, s pánom Madsonom a kupcom.
Obsah: Malý Virgil. Osamelý bocian. Carl Emil oslavuje narodeniny. Ukrytý poklad. Drak. Potulný starinár. Stavitelia.
Pre čitateĺov od 6 rokov.
Keywords: Kirkegaard, Ole Lund (bol dánsky spisovateľ detskej literatúry a písal aj pre učiteľov o vzťahoch dospelých a detí. Hlavná postava v jeho knihách je zvyčajne anti-hrdina. * 29.07.1940 Aarhus, Dánsko - 24.03.1979 Hedensted Municipality, Dánsko); príbehy autorské; chlapčenské príbehy; príbehy o deťoch; dobrodružné príbehy; rozprávky dánske; rozprávky o zvieratách; próza; dánska literatúra - texty; pre čitateľov od 6 rokov; Kerlik, Peter (bol slovenský novinár, redaktor, kultúrny a politický pracovník, diplomat a prekladateľ. Prekladá z fínčiny, švédštiny, nórštiny, ale aj z angličtiny či z maďarčiny. Bol posledným veľvyslancom ČSFR v Helsinkách. Je znalcom severskej literatúry. Je rytierom prvej triedy, nositeľ vysokého fínskeho štátneho vyznamenania Bielej ruže. * 04.07.1946 Bratislava, Slovensko - 01.03.2016 Bratislava, Slovensko)