Berlín - Alexandrovo námestie: Osudy Franza Biberkopfa : (Berlín - Alexanderplatz) - Döblin, Alfred Bruno: 1878-1957 (Spoločnosť priateľov krásných kníh, 1965)
Najvýraznejší román nemeckej literárnej moderny. Jadrom románu je osud Franza Biberkopfa, cementárskeho a prepravného robotníka, ktorý sa po štyroch rokoch väzenia vracia do Berlína s rozhodnutím viesť poriadny život. Čitateľ sa pomaly a dôverne oboznamuje s berlínskymi uličkami, putikami, jatkami - v doslovnom i prenesenom slova zmysle - s podvodníkmi, zlodejmi a pasákmi, s celým tým prostredím, do ktorého sa Franz vracia s dobrými úmyslami, ktoré však naňho číha a skúša jeho sily.