Berlín - Alexandrovo námestie: Osudy Franza Biberkopfa (Berlín - Alexanderplatz) - Döblin, Alfred Bruno: 1878-1957; Rampáková, Ľudmila: 1922-2003 1922-; Kudláč, František: 1909-1990; Bžochová, Perla: 1935-1999 (Bratislava Slovenský spisovateľ, 1965)
Najvýraznejší román nemeckej literárnej moderny. Jadrom románu je osud Franza Biberkopfa, cementárskeho a prepravného robotníka, ktorý sa po štyroch rokoch väzenia vracia do Berlína s rozhodnutím viesť poriadny život. Čitateľ sa pomaly a dôverne oboznamuje s berlínskymi uličkami, putikami, jatkami - v doslovnom i prenesenom slova zmysle - s podvodníkmi, zlodejmi a pasákmi, s celým tým prostredím, do ktorého sa Franz vracia s dobrými úmyslami, ktoré však naňho číha a skúša jeho sily.
Doslov: Berlín - Alexandrovo námestie Ľudmila Rampáková). V r. 2014 vyšlo 2. vyd. v českom jazyku.
Keywords: romány autorské; spoločenské romány; sociálne romány; realistické romány; próza; Döblin, Alfred Bruno (bol nemecký doktor, polodný spisovateľ, prozaik, esejista, je jeden z najdôležitejších postáv nemeckého literárneho modernizmu. V roku 1979 bola po ňom pojmenována Cena Alfreda Döblina. * 10.08.1876 Štetí , Pomoransko, Nemecko - 26.06.1957 Emmendingen, Nemecko); Rampáková, Ľudmila (slovenská literárna kritička a historička, prekladateľka. * 11.03.1922 Párnica, Slovensko - 08.01.2003 Bratislava, Slovensko); nemecká literatúra - texty; Berlín (Nemecko); Berlín (Nemecko); Kudláč, František (bol český maliar, kresliar, grafik a ilustrátor, výtvarný pedagóg, divadelný a filmový režisér, autor literárných spomienok a reflexií. Človek a osobnosť Československa. Výtvarnému umeniu sa venuje aj jeho dcéra Maja Kudláčová (1943) a syn František Kudláč (1954), absolvent pražskej Akadémie výtvarných umení. * 22.07.1909 Horné Heršpce, pri Brne, Česko - 01.12.1990 v Bratislave, Slovensko); Bžochová, Perla (bola slovenská prekladateľka a dlhoročná redaktorka vydavateľstva Slovenský spisovateľ. * 18.11.1935 Košice, Slovensko - 06.01.1999 Bratislava, Slovensko)