Zlo pod slnkom. Po pohrebe. Mačka medzi holubmi (Evil under the Sun. After the Funeral. Cat Among the Pigeons) - Christie, Agatha: 1890-1976; Slobodník, Dušan: 1927-2001; Jurák, Augustín; Longauer, Ľubomír: 1948-; Jusková, Katarína: 1947- (Bratislava Slovenský spisovateľ, 1979)
Zlo pod slnkom-Tichý ostrovček na pobreží Lamanšského prielivu láka každým rokom vyznavačov letnej dovolenky. Spoločnosť sa tu tentokrát zišla pestrá. Pozornosť budí hlavne prítomnosť elegantného a trochu podivínskeho muža ľ Hercula Poirota. Známy detektív sa márne snaží ostatných presvedčiť, že sa prišiel ┤len┤ rekreovať. Po pohrebe-Smrť najstaršieho člena rodiny Abernethieových nikoho neprekvapila. Bol sám a chorý, život ho prestal zaujímať potom, čo stratil svojho jediného syna. Keď sa však jeho rodina zišla na pohrebe, zaskočilo pozostalých tvrdenie, že zosnulý bol zavraždený. Mačka medzi holubmi-Neskoro v noci sa dve zamestnankyne súkromnej dievčenskej školy vyberú zistiť, prečo sa v športovom pavilóne pohybuje záhadné blikajúce svetlo, zatiaľ čo všetci spia. Nájdu tam medzi tenisovými a lakrosovými raketami mŕtve telo neobľúbenej učiteľky telesnej výchovy, ktoré niekto práve zastrelil.
Keywords: romány autorské; detektívne romány; kriminálne romány; próza; Christie, Agatha, vl. menom Agatha Mary Clarissa lady Mallowanová, rodená Millerová, občas používajúci pseudonym Mary Westmacott (bola anglická spisovateľka, autorka veľmi obľúbených kriminálnych a detektívnych príbehov. Jedná sa o svetovo najznámejšie spisovateľku všetkých čias. * 15.09.1890 Torquay, Devon, Anglicko - 12.01.1976 Wallingford, Oxfordshire, Anglicko); anglická literatúra - texty; Slobodník, Dušan (slovenský spisovateľ, literárny vedec, prekladateľ a politik. * 11.04.1927 Pezinok, Slovensko - 13.12.2001 Bratislava, Slovensko); Longauer, Ľubomír (slovenský maliar, grafik, vysokoškolský pedagóg, 2.6.1948 Banská Bystrica -)