Piata šibenica - Bykav, Vasiľ Uladzimiravič: 1924-2003 (Prameň, 1972)
Hlavnými postavami psychologickej drámy Piata šibenica sú partizáni Sotnikov a Rybak, ktorí sa dostanú do zajatia. Pred tvárou smrti spadnú z nich všetky masky a overí sa ich životná filozofia aj ich morálne hodnoty. Novela Dožiť do úsvitu opisuje dva novembrové dni v prvom ťažkom vojnovom roku, keď sa Nemci úporne tlačili k Moskve. Zobrazuje príbeh skupiny vojakov, ktorá prenikla cez nemeckú frontovú líniu a mala zničiť nepriateľskú základňu, zásobujúcu Nemcov zbraňami a strelivom...