Židovka z Toleda (Die Jüdin von Toledo) - Feuchtwanger, Lion: 1884-1958; Feldstein, Valter: 1911-1970; Laluha, Milan: 1930-2013; Bžochová, Perla: 1935-1999 (Bratislava Slovenský spisovateľ, 1965)
Židovka z Toleda je historický román nemeckého spisovateľa Liona Feuchtwangera, opisujúci súžitie židov, kresťanov a moslimov v stredovekom Španielsku.
Román založený na historických udalostiach. Príbeh o tragickej láske španielskeho kráľa Alfonza a krásneho židovského dievčaťa Raquel.
Keywords: romány autorské; historické romány; 12. stor; 13. stor; židia; kresťania; moslimovia; spoločenské romány; romány o láske; próza; nemecká literatúra - texty; Španielsko - stredoveké; Španielsko - stredoveké; Feuchtwanger, Lion (bol nemecký židovský spisovateľ, románopisec, dramatik, prekladateľ a divadelný kritik. * 07.07.1884 Mníchov, Nemecko - 21.12.1958 Los Angeles, Kalifornia, USA); Bžochová, Perla (bola slovenská prekladateľka a dlhoročná redaktorka vydavateľstva Slovenský spisovateľ. * 18.11.1935 Košice, Slovensko - 06.01.1999 Bratislava, Slovensko); Feldstein, Valter (český docent pre odbor televíznej tvorby. Literatúra z odboru, preklady z nemčiny. * 03.01.1911 Praha, Česko - 06.03.1970 Praha, Česko); Laluha, Milan (slovenský akademický maliar, grafik, knižný ilustrátor. * 11.11.1930 v Tekovských Lužanoch, Slovensko - 10.11.2013 Bratislava, Slovensko)