Boží muka. Trapné povídky - Čapek, Karel: 1890-1938 (Kapka, 1967)
Témou dvojdielneho súboru poviedok Boží muka sú znepokojivé otázky o zmysle života a jeho smere vyslovované so smutnou iróniou, bezradným údivom, niekedy však aj s ľudským porozumením a súcitom, otázky, v ktorých človek rieši záhady svojej duše a jej trápenia. Námetom Trapných povídek je trápna realita života, ktorá nemá cieľ, nikam nespeje, nenachádza východiská zo životných šablón, prepadá nihilizmu a v ktorej peniaze narušujú vzťahy medzi ľuďmi, aj ľuďmi pokrvne blízkymi.