Boží muka. Trapné povídky: Spisy 1 - Čapek, Karel: 1890-1938; Víšková, Jarmila: 1927-; Víšková, Jarmila: 1927-; Kučerová, Hana; Hlavsa, Oldřich: 1909-1995; Svozil, Bohumil: 1935- (Praha Československý spisovatel, 1981)
Témou dvojdielneho súboru poviedok Boží muka sú znepokojivé otázky o zmysle života a jeho smere vyslovované so smutnou iróniou, bezradným údivom, niekedy však aj s ľudským porozumením a súcitom, otázky, v ktorých človek rieši záhady svojej duše a jej trápenia. Námetom Trapných povídek je trápna realita života, ktorá nemá cieľ, nikam nespeje, nenachádza východiská zo životných šablón, prepadá nihilizmu a v ktorej peniaze narušujú vzťahy medzi ľuďmi, aj ľuďmi pokrvne blízkymi.
Vydavatelské poznámky. Vysvětlivky (Jarmila Víšková). Doslov: Životní realita, její filozofie a tajemství (Hana Kučerová).
Keywords: poviedky autorské; novely autorské; spoločenské novely; sociálne novely; realistické novely; próza; česká literatúra - texty; Čapek, Karel (bol český spisovateľ, prozaik, dramatik, novinár, filmový scénárista, libretista, literárny, divadelný a výtvarný kritik, esejista, filozof, prekladateľ a fotograf. Brat Josefa Čapka. * 09.01.1890 Malé Svatoňovice, Česko - 25.12.1938 Praha, Česko); Hlavsa, Oldřich (český knižní grafik, typograf a publicista. Ovplyvnil celú generáciu grafikov. * 04.11.1909 Náchod, Česko - 27.12.1995 Praha, Česko); Svozil, Bohumil (český literárny historik, kritik a editor. * 18.02.1935 Praha -)