Krakatit: Román : (Krakatit) - Čapek, Karel: 1890-1938 1890-1938 (Čitateĺské stupne, 1977)
Čapkovv utopický román, ktorého názov je utvorený od názvu indonéskej sopky Krakatoa, vznikal v dobe hrozby vojny a upozorňuje na nebezpečenstvo zneužitia vedy pre vojnové účely a získanie nadvlády nad svetom. Príbeh opisuje osudový súboj geniálneho českého vynálezca inžiniera Prokopa s medzinárodnými zbrojárskymi monopolmi o využití nebezpečné trhaviny. Autor vytušil nielen vtedy ešte vzdialenú éru rozvoja atómovej fyziky, ale aj pôsobivo vyjadril závažný problém odpovednosti vedca za to, ako bude jeho objav v budúcnosti využitý. Čapek bol veľmi ovplyvnený vojnou a zdeloval čitateľovi svoje obavy z rozvoja techniky, ktorá môže byť zneužitá proti ľuďom.