Jindrové: Romány - Čapek-Chod, Karel Matěj: 1860-1927 (Vyšehrad, 1987)
Román vydaný knižne po prvé r. 1921 bol inšpirovaný 1. svetovou vojnou. Hlavné dejovú osnovu tvorí životný príbeh dvoch Jindra, otca a syna. Ako vo všetkých svojich dielach volí spisovateľ aj tu postavy výnimočné, poznačenej bizarnými osudy. Jinošská romantická láska Jindřich staršieho k proletářce Božence Nekušové, debny detstva Jindrová nemanželského syna Jindřich mladšieho a jeho ďalšie osudy, strata matky, stretnutie s otcom, láska k proletárskej intelektuálce Jiřine, vojnové hrôzy, oslepnutie, strašné milostné nedorozumenia Jindřich a Jiřiny - to všetko tvorí nepretržitý reťaz groteskných životných trageií, ktoré dáva autor....