Jindrové: Romány - Čapek-Chod, Karel Matěj: 1860-1927; Daňková, Libuše: 1961-; Jeřábek, Dušan: 1922-2004; Solpera, Jan: 1939-; Daňková, Iva: 1957- (Vyšehrad Praha, 1987)
Román vydaný knižne po prvé r. 1921 bol inšpirovaný 1. svetovou vojnou. Hlavné dejovú osnovu tvorí životný príbeh dvoch Jindra, otca a syna. Ako vo všetkých svojich dielach volí spisovateľ aj tu postavy výnimočné, poznačenej bizarnými osudy. Jinošská romantická láska Jindřich staršieho k proletářce Božence Nekušové, debny detstva Jindrová nemanželského syna Jindřich mladšieho a jeho ďalšie osudy, strata matky, stretnutie s otcom, láska k proletárskej intelektuálce Jiřine, vojnové hrôzy, oslepnutie, strašné milostné nedorozumenia Jindřich a Jiřiny - to všetko tvorí nepretržitý reťaz groteskných životných trageií, ktoré dáva autor....
Ako novinár začínal v Košiciach, kde pôsobil ako redaktor v rokoch 1884-1888 v novinách "Našinec". V tom čase býval v dome Henricha Wankla. V rokoch 1888-1890 pracoval ako redaktor v Hlasu národa v Košiciach a následne v Národnej politike. Od roku 1900 až do smrti pôsobil v Národných listoch.
Vo svojom diele sa Čapek-Chod sústreďoval na atraktívne námety, na príbehy fyzicky a duševne poznamenaných jednotlivcov alebo ľudí z periférie. Rôzne prostredia, v ktorých sa jeho hrdinovia pohybujú, charakterizuje aj jazykom, užíva archaizmy aj novotvary, slangu, odborné termíny aj všeobecnú slovenčinu. V nadväznosti na Jana Nerudu sa tiež sústredil na drobné beletristické žánre určené pre noviny.
Meno Čapka-Chod nesú ulice v rodných Domažliciach, Liberci a Košiciach. Pamätná doska bola umiestnená na jeho rodnom dome v Domažliciach, po demolácii domu je uložená v múzeu. Namiesto dnes pripomína kamenný stĺp. Na doske umiestnené na budove bývalého domažlického gymnazia je meno Mateja Čapka-Chod tiež pripomenuté.
Vysvětlivky. Ediční poznámka. Doslov: Zralé dílo K.M. Čapka-Choda (Dušan Jeřábek).
Keywords: Čapek-Chod, Karel Matěj, vlastným menom Matěj Čapek (bol český prozaik, dramatik a novinár, predstaviteľ naturalizmu. * 21.02.1860 Domažlice, Česko - 03.11.1927 Praha, Česko); romány autorské; spoločenské romány; sociálne romány; realistické romány; prvá svetova vojna (beletria); romány o láske; próza; Solpera, Jan (český výtvarník, tvorca písma, typograf, grafik, pedagóg a odborný publicista.. * 26.12.1939 Jindřichův Hradec, Česko -); česká literatúra - texty; Jeřábek, Dušan (český profesor katedry slovenského a českého jazyka na FF MU, práca v odbore dejín českej literatúry. * 14.03.1922 Brno, Česko - 18.06.2004 Brno, Česko); Daňková, Iva (česká spisovateľka, prekladateľk z nemčiny a polštiny. * 27.09.1957 Praha, Česko -)