Štyři odvážne povídky: Kto z koho. Desať deka. Liberum arbitrium. Poichinell Maxl - Čapek-Chod, Karel Matěj: 1860-1927 (Dílo - Karel Matěj Čapek-Chod, 1960)
Povídka "Deset deka", oslňující kdysi originálním motivem transplantace živé lidské tkáně z jedné osoby na druhou, ukazuje dnes především nicotnost peněžních vztahů a velikost citů prostého člověka. Ostatní povídky "Kdo s koho", "Liberum arbitrium" a "Polichinell Maxl" jsou smělými psychologickými studiemi erotických vztahů lidí nejrůznějších tříd a vrstev.