Turbina - Čapek-Chod, Karel Matěj: 1860-1927- (Dílo Čapek-Chod, Karel Matěj, 1958)
Turbína je zlomyseľná prezývka pre peknú a rozmaznanú Tyndu Ullikovú. V určitom smere má osud Tyndin veľa spoločného s osudom novej vodnej turbíny, ktorú zriaďuje jej otec vo svojom závode na papierikoch. Tynda Ulliková je nielen mladá a krásna, ale môže sa pochváliť aj dokonalým hlasom. Jej najžiadúcejším snom je vystupovať ako člen opery v pražskom Národnom divadle. Jednu obeť musí priniesť, ak chce svoj ??krásny hlas udržať - ako ju upozorní jej učiteľka spevu - zachovať čistotu vestálky. Pekné dievča nemá o ctiteľov núdzu. Za jej nastávajúceho manžela je všeobecne považovaný čechoamerický milionár Mauer. V skutočnosti má pre Tyndu oveľa väčšiu príťažlivosť syn strážcu Papieriky, Vena Nezmar. Pričinením Mauerovým získa Tynda prístup k riaditeľovi Národného divadla a o niečo neskôr je rozhodnuté o jej prvom vystúpení. Večer pred predstavením dochádza k osudnej schôdzke Tyndy s Venom, pri ktorej sa stane jeho milenkou.