Špirála hmly : (Una spirale di nebbia) - Prisco, Michele: 1920-2003 (Luk, 1978)
Román Špirála hmly nesporne znamená vyvrcholenie Priscovho literárneho diela, využíva v ňom kriminálnu zápletku aby analyzoval manželské vzťahy a kolízie dnešných manželstiev. V popredí stojí predovšetkým manželstvo hlavného hrdinu Fabrizia, zmierlivého, tichého, skôr pasívneho, s Valériou, energickou a spoločenskou ženou. Tento nerovný zväzok sa zákonite skončí tragédiou Ś "náhodou" či "nehodou" pri poľovačke. Spisovateľ nazrie aj do manželstva úspešného advokáta Marcella, do manželstva nezavŕšeného, kde bigotná výchova bráni žene vzoprieť sa, povedať svetu pravdu. Autor odhalí vzťahy aj ostatných ľudí Ś bežnejší a "všednejší" vyšetrujúceho sudcu a jeho ženy a cez nich zasa manželstvo jeho matky, aj dlhoročný vzťah lekára Vittoria a ošetrovateľky Lavinie, založený na klamstve a pretvárke.