Špirála hmly (Una spirale di nebbia) - Prisco, Michele: 1920-2003; Mikulová, Eva; Cipár, Miroslav: 1935-; Imro, Igor: 1943- (Bratislava Tatran, 1978)
Román Špirála hmly nesporne znamená vyvrcholenie Priscovho literárneho diela, využíva v ňom kriminálnu zápletku aby analyzoval manželské vzťahy a kolízie dnešných manželstiev. V popredí stojí predovšetkým manželstvo hlavného hrdinu Fabrizia, zmierlivého, tichého, skôr pasívneho, s Valériou, energickou a spoločenskou ženou. Tento nerovný zväzok sa zákonite skončí tragédiou Ś "náhodou" či "nehodou" pri poľovačke. Spisovateľ nazrie aj do manželstva úspešného advokáta Marcella, do manželstva nezavŕšeného, kde bigotná výchova bráni žene vzoprieť sa, povedať svetu pravdu. Autor odhalí vzťahy aj ostatných ľudí Ś bežnejší a "všednejší" vyšetrujúceho sudcu a jeho ženy a cez nich zasa manželstvo jeho matky, aj dlhoročný vzťah lekára Vittoria a ošetrovateľky Lavinie, založený na klamstve a pretvárke.
Keywords: romány autorské; realistické romány; detektívne romány; próza; Prisco, Michele (taliansky spisovateľ a novinár. Nar. 18.01.1920 Torre Annunziata - 19.11.2003 Neapol); talianska literatúra - texty; Imro, Igor (slovenský grafik, ilustrátor, fotograf. * 01.12.1943 Banská Bystrica, Slovensko -); Cipár, Miroslav (slovenský výtvarník, maliar, grafik, ilustrátor. Od roku 1979 je autor nositeľom ceny Ľudovíta Fullu. Nar. 08.01.1935 vo Vysokej nad Kysucou, Slovensko -)