Vtáky v tŕní (The Thorn Birds) - McCullough, Colleen: 1937-2015 1920-; Karovičová-Rybková, Katarína: 1951-; Karovičová-Rybková, Katarína: 1951-; Grečner, Dušan: 1944- (Bratislava Slovenský spisovateľ, 1993)
Stredobodom tohto realisticky stvárneného príbehu, ktorý sa odohráva na Novom Zélande a v Austrálii, je život na veľkofarme v priebehu päťdesiatich rokov a nepretržitý zápas ťažko pracujúceho človeka s prírodou a živelnými katastrofami.Ústredný konflikt tvorí romantický ľúbostný vzťah farmárskej dcéry Meggie a katolíckeho kňaza Ralpha, ktorý po celý čas bojuje medzi vlastnou túžbou po láske nezlučiteľnej s postavením hodnostára...
Doslov (Katarína Karovičová).
Keywords: romány autorské; historické romány; Nový Zéland; Austrália; realistické romány; McCullough, Colleen (bola austrálska spisovateľka. * 01.06.1937 Wellington, Austrália - 29.01.2015 Burnt Pine, Norfolk, Austrália); Grečner, Dušan (slovenský akademický maliar, výtvarník, grafik, ilustrátor, autor poštových známok, žiak Albína Brunovského. * 21.08.1944 Skalica, Slovensko -); psychologické romány; romány o láske; próza; austrálska literatúra - texty; Nový Zéland; Austrália