Barón Goldring v nových službách 3 : (Aj odyn u poli vojin) - Doľd-Mychajlyk, Jurij Petrovyč: 1903-1966 (Členská knižnica, 1969)
Špionážne príbeh z obdobia druhej svetovej vojny. Kapitán sovietskej armády Hončarenko, prijme identitu syna nemeckého špecialistu, ktorý pracoval od roku 1928 v Sovietskom zväze a tam tiež dostal sovietskej občianstvo. Bol tam vyslaný v skutočnosti ako nemecký špión a syna vzal so sebou. Hončarenko, teraz už pod menom Heinrich von Goldring, predstiera útek zo sovietskej strany a ocitne sa "náhodne" u štábu jednotky, ktorej velí otcov dávny priateľ. Po zložitom skúmaní Heinrichová identity ho veliteľ prijme do svojich služieb v dôstojníckej hodnosti. Heinrich je ihneď vrhnutý do reality bojov na východnom fronte a prerobí krst ohňom pri potýčke s partizánmi. Heinrich si získava postupne čoraz väčšiu dôveru svojho patróna vo velenia a dokonca sa začína uvažovať, že by sa oženil s jeho dcérou. Náš hrdina postupne bojuje vo Francúzsku, kde tajne spolupracuje s miestnymi obyvateľmi a neskôr aj v Taliansku, tam rovnako pomáha partizánom, keď im označí zradcu v ich skupine. Svoju úlohu špióna splní na 100% a na kon