Sám vojak v poli 1 (I odin v pole voin) - Doľd-Mychajlyk, Jurij Petrovyč: 1903-1966; Jamrichová-Vančová, Ružena: 1918-2009; Bačík, Emil: 1929-1999; Bačík, Emil: 1929-1999; Havránková, Viera (Vydavateľstvo politickej literatúry Bratislava, 1968)
Kniha opisuje osudy a príbehy baróna von Goldringa, mladého sovietskeho spravodajského dôstojníka, ktorý sa dal na najťažšiu prácu - na účinkovanie v nepriateľskom zázemí. Telesne i duševne dokonale pripravený, disciplinovaný a ostražitý, preniká k najdôvernejším zdrojom správ a informácií, a zachraňuje takto tisíce životov svojich rodákov ako aj mnohých čestných ľudí, bojujúcich proti zvrhlej hitlerovskej vojnovej mašinérii.
Trilógia: Sám vojak v poli 1. zv., Barón Goldring sa vracia 2. zv., Barón Goldring v nových službách 3. zv.
Keywords: romány autorské; spoločenské romány; detektívne romány; vojnové romány; druhá svetová vojna (beletria); špionážne romány; tajné služby; próza; ukrajinská literatúra - texty; Doľd-Mychajlyk, Jurij Petrovyč (bol ukrajinský prozaik, filmový a divadelní pracovník, napsal knihy: Lidé ze stepi, Velká hra a Velká hra pokračuje. * 17.03.1903 Ukrajina - 18.07.1966 Ukrajina); Jamrichová-Vančová, Ružena, istý čas aj Brtáňová (bola slovenská kultúrna pracovnička a prekladateľka z francúzštiny, poľštiny a ruštiny, ktorá vyrástala a prežívala život v rodine s bohatými kultúrnymi tradicami Stodolovci, Vančovci . * 03.03.1918 Slovensko - 22.12.2009 Slovensko); Bačík, Emil (slovenský akademický maliar, grafik. Nar. 04.05.1929 Piešťany, Slovensko - 1999 Bratislava, Slovensko)