Ja som človek, ty si človek - Strmeňová, Jiřina: 1925- (Mladé letá, 1981)
Kniha rozpráva o osobitne zaujímavom živom tvorovi, ktorý má zo všetkých živých tvorov najdokonalejší mozog, rodí sa z matkinho tela, cicia mliečko, má chrbtovú kosť, chodí na dvoch nohách pekne vzpriamený. Má s inými tvormi veľa spoločného. Aký vlastne je? Čo sa mu skrýva pod kožou? Čo sa tam robí? Všetko sa malý čitateľ dozvie z knižky.