Jeruzalem : (Jeruzalem) - Lagerlöf, Selma: 1858-1940 (Spoločnosť priateľov krásnych kníh, 1969)
Rozsiahly dvojzväzkový román napísaný na podklade skutočnej udalosti. Koncom minulého storočia podľahla veľká časť istej dalarnskej dediny vplyvu sektárskych kazateľov a presťahovala sa do Jeruzalema, aby tu príkladom dobrých skutkov hlásala Kristovo učenie. Tento neobyčajný, až nevysvetliteľný čin, ak si uvedomujeme silné tradičné putá švédskeho vidieka, musel zaujať spisovateľku Selmu Lagerlöfovú. Na rozhraní fantázie a skutočnosti, tam, kde sa obe tieto oblasti prelínajú v našej ľudskej existencii, nachádza vysvetlenie týchto udalostí. Nie obrovské, prevratné udalosti sú predmetom tohto pútavého diela, počujeme v ňom praskanie starej stavby našej spoločnosti, príznaky, ktoré poukazujú na minulú slávu a neďaleký pád, a súčasne zobrazujú svet, ktorý je nám v severskej literatúre taký blízky. Svet, ktorý je ešte celý zdravý, schopný vlastnými silami prekonať to, čo ho ohrozuje.