Poklad pána Arneho. Dievča z Veľkej slatiny : (Herr Arnes Penningar. Tösen frán Stormyrtorpet) - Lagerlöf, Selma: 1858-1940 (Záhrada, 1970)
V knihe sú dve novely, ktoré spájajú v sebe prostotu ľudovej povesti s vynikajúcimi literárnymi kvalitami, ktoré priniesli autorke svetovú slávu. Prvá, Poklad pána Arneho, zobrazuje odveký a tragický konflikt medzi láskou a povinnosťou, boj o to ťažší a neľútostnejší, že ho musí zviesť sama v srdci útla dievčina, ktorá stojí na prahu života, neskúsená, a predsa intuitívne múdra. Nakoniec cítime, že tragické rozuzlenie tohto príbehu bolo azda najmilosrdnejšie. Námetom druhej novely, Dievča z Veľkej slatiny, je takisto láska, ale tentoraz prebíjajúca sa od trpkého začiatku k radostnému a víťaznému koncu.