Včerajšie starosti: Denníky z ciest a príbeh v nich (Včerašnije zaboty) - Koneckij, Viktor Viktorovič: 1929-; Slimák, Ivan: 1930-1996; Slimák, Ivan: 1930-1996; Dusík, Stanislav: 1946-; Mydlo, Svetozár: 1948-2014; Hulmanová, Mária (Bratislava Slovenský spisovateľ, 1982)
Dejovú osnovu románu tvorí plavba lode Včerajšie starosti z Murmanska do Peveku v Arktíde a naspäť a životné príbehy členov posádky, do ktorej patrí aj spisovateľ. Kniha je kaleidoskopom najrozličnejších detailov a príhod - od väčších či menších udalostí na mori cez obrázky z každodenného života až po autorove filozofické úvahy. Pri čítaní prózy Včerajšie starosti sa čitateľ môže schuti zasmiať a zároveň sa neraz cíti zasiahnutý spisovateľovým postrehom.
Doslov: Potlesk (Ivan Slimák).
Keywords: romány autorské; historické romány; cestopisné romány; autobiografické romány; námornícke prostredie; Dusík, Stanislav (slovenský maliar, grafik, ilustrátor a spisovateľ. * 06.06.1946 Boleráz, Slovensko -); Mydlo, Svetozár (bol slovenský akademický maliar, grafik, karikaturista, známkár a ilustrátor. Bol dvorným grafikom Radošinského naivného divadla, dlhoročným výtvarným redaktorom vydavateľstva Mladé letá, spolupracovníkom časopisu Slniečko a ďalších vydavateľstiev, divadiel a periodík. V posledných rokoch intenzívne spolupracoval s vydavateľstvom Buvik. * 10.07.1948 Ružomberok, Slovensko - 29.11.2014 Bratislava, Slovensko); filozofické úvahy; Arktída; próza; ruská literatúra - texty; Arktída; Slimák, Ivan (bol slovenský skvelý pedagóg, nadšený propagátor humanistického poslania kultúry, vynikajúci prekladateľ ruskej literatúry, erudovaný literárny vedec a kritik, prvý slobodne zvolený dekan Filozofickej fakulty UK v Bratislave po novembri 1989. * 01.07.1930 Dolný Kubín, Slovensko - 19.02.1996 Bratislava, Slovensko)