Bratia Karamazovovci 2: Román : (Braťja Karamazovy) - Dostojevskij, Fiodor Michajlovič: 1821-1881 (Svetoví klasici, 1962)
Tak ako každý z Dostojevského románov, predstavujú aj Bratia Karamazovovci neopakovateľnú myšlienkovú a umeleckú kvalitu, takže z hľadiska jeho stúpencov môže byť najlepší. Ide o to, že tak ako celé jeho dielo, predstavuje ďalší, iný, nový pokus myšlienkovo a umelecky preniknúť k človeku ako k tajomstvu, ktoré treba odhaliť. Tak totiž svoje autorské vyznanie, svoj program, charakterizoval ešte na začiatku spisovateľskej dráhy on sám. Za toto odhaľovanie ľudského tajomstva platil tým najcennejším - zdravím a životom...