Idiot : (Idiot) - Dostojevskij, Fiodor Michajlovič: 1821-1881 (Svetová tvorba, 1963)
Román je spoločenskou kritikou obdobia po zrušení nevoľníctva a čias rozvíjajúceho sa kapitalizmu. Hlavná postava je knieža Myškin. má mnohé autobiografické prvky. Je obrazom autorovho náboženského tápania. Na rozdiel od iných Dostojevského postáv je Myškin dieťaťom prírody. Všetci ho považujú za blázna, čudáka, za duševne chorého, pretože chce každému pomáhať, miluje ľudí viac ako sám seba. Je vzorom kresťanstva. Tieto vlastnosti sa v spoločnosti neuznávajú. Žije v ústave vo Švajčiarsku, vracia sa do Petrohradu. Spoznáva reálny svet - špekulantov, kariéristov, nihilistov. Títo ľudia ho považujú za smiešneho, za idiota (aj on považuje ich za idiotov), tým sa jeho choroba prehlbuje a ešte viac zmrzačený a chorý sa vracia späť. Autor v ňom chcel poukázať na ideál krásneho človeka, ktorý v spoločnosti neexistuje.