Pred svitaním - Bičkoš, Peter: 1911-2001 (Osveta, 1983)
Próza Petra Bičkoša, autora, ktorý dosiaľ knižne nepublikoval, je akousi dvojnovelou s dvoma relatívne samostatnými rozprávačskými rovinami. Prvú rovinu tvorí autorské rozprávanie príbehu bankového úradníka Juraja Haľamu a účastníčky protifašistického odboja Hildy Kalinovičovej. Príbeh tejto časti sa odohráva v posledných dňoch fašistickej okupácie Slovenska najmä v prostredí bankových zamestnancov, a retrospektívne zasahuje až do obdobia vyhlásenia protektorátu a tzv. slovenského štátu. Druhú rovinu tvorí štylizované rozprávanie Juraja Haľamu v denníkovej forme, ktoré časovo zasahuje do obdobia od vyhlásenia Slovenského národného povstania do konca decembra 1944.