Virineja : (Virineja) - Sejfullina, Lidija Nikolajevna: 1889-1954 (Máj, 1977)
V novele z obdobia občianskej vojny opísala známa sovietska spisovateľka príbeh mladej sibírskej ženy, ktorá v podmienkach cárskeho Ruska márne túži po slobodnom živote, ale naráža na neprekonateľné prekážky a ktorej ešte len s Októbrovou revolúciou prichádza nádej na nový život. Proletárka, ktorá sa bezcieľne potáca životom, je zachvátená revolučným vrením, prežíva vnútorný prerod, mení sa v bojovníčku za lepší život.