Kým príde veľryba - Beňo, Ján: 1933- (Nová próza, 1986)
Kotlinka je malá podhorská dedinka, ktorej hrozí zánik - majú ju zatopiť vody budúcej priehrady. Mladých ľudí už v nej takmer niet, starí dožívajú a akoby čakali na smrť - svoju i svojej dediny. Teda opis pomalého umierania, ktorý by mal symbolizovať aj nevyhnutný zánik starej slovenskej dediny? Možno aj takto by sa dal interpretovať autorov zámer. Ale tí starí Kotlinčania, aj keď často o smrti a konci hovoria - akosi sa podľa toho nesprávajú, neumierajú v nich najrozmanitejšie ľudské ambície, nehasnú lásky a nenávisti, stále si stavajú pred seba nejaké ciele...