Slovenské rozprávky, hádanky a rečňovanky - Chmelová, Elena: 1920-1995; kolektív autorov; Chmelová, Elena: 1920-1995; Šulc, Dušan: 1912-1996 (Bratislava Mladé letá, 1993)
Ako sa malé deti najlepšie naučia svoj materinský jazyk? No predsa pomocou riekaniek, rapotaniek, vyčítaniek, pesničiek, detských hier a prvých rozprávok. Predkladaná kniha ponúka presne všetky tieto "pomôcky", v ktorých sa navyše nachádza aj životná múdrosť generácií. Tieto klenoty ľudovej tradície neuveriteľne ľahko učia deti kráse jazyka a prebúdzajú v nich krásny vzťah k vlastnému jazyku, a cez materinský jazyk i k národu. Táto kniha svojim spracovaním a obsahom patrí do zlatého fondu slovenskej tvorby pre deti.
Z obsahu: Janko, milý Janko. O fazuľôčke. Koza odratá a jež. Kozliatka. Morena - Morena. Kukulienka kuká. Vyčítanky. Hádanky. Soľ nad zlato. Popoluška. Jelenček. Kapsa, potras sa! Popolvár. O dvánástich mesiačikoch.... Pramene. Slovníček. Pre čitateľov od 6 rokov.
Keywords: rozprávky autorské; Chmelová, Elena (slovenská spisovateľka pre deti a mládež, próza, preklad. * 02.11.1920 Budapešť, Maďarsko - 28.03.1995 Bratislava, Slovensko); Vodrážka, Jaroslav (český maliar, ilustrátor, grafik, spisovateľ, výtvarný pedagóg. * 29.11.1894 v Prahe, Česko - 09.05.1984 v Prahe, Česko); ľudové rozprávky; rozprávky ľudové; rečňovanky; hádanky; rozprávky pre najmenších; rozprávky didaktické; didaktické rozprávky; próza; slovenská literatúra - texty; pre čitateľov od 6 rokov; kozliatka (rozprávka); Morena (báseň); Šulc, Dušan (slovenský knižný grafik, typograf a pedagóg. * 1912 Slovensko - 1996 Slovensko)