Veľký obrazový atlas hmyzu (Velký obrazový atlas hmyzu) - Staněk, Václav Jan: 1907-1983; Jedličková, Jozefína; Blicha, Juraj; Staněk, Václav Jan: 1907-1983; Lupták, Oto: 1935-; Ďurišová, Helena (Bratislava Mladé letá, 1977)
Na 960 fotografiách sú zastúpené jednolivé exempláre zo sveta hmyzu a k ním sa pripína sprievodný text, ktorý uvádza príslušné rozmery, vzhľad, spôsob života a miesto výskytu, prípadne niektoré zvláštnosti alebo spojitosti so šírením určitých chorôb. Autor sem zaradil aj článkonožce (pavúky, stonožky, kliešte a pod.), ktoré bývajú za hmyz považované, ale pritom podľa zásad entomológia ním nie sú. Abecedný register uľahčuje v tomto mohutnom diele orientáciu. Snímky sú spracované s veľkou starostlivosťou.
Register lat., slov. a čes. mien. Pre čitateĺov od 13 rokov.
Keywords: prírodné vedy; zoológia; hmyz; entomológia (hmyz); atlasy obrazové hmyzu; tématické atlasy hmyzu; pre čitateĺov od 13 rokov; Staněk, Václav Jan (bol významný český vedecký pracovník - zoológ, mykológ, botanik, fotograf, filmár, prvý autor českých prírodovedných filmov, autor mnohých fotografických kníh o zvieratách. * 16.07.1907 Miskovice, Česko - 05.10.1983 Praha, Česko)