So synom - Beňo, Ján: 1933- (Nová próza, 1978)
Kniha Jána Beňu so synom je románom zo súčasnosti, hovorí o radostiach i trápeniach mladého učiteľa, ktorý začína žiť a pracovať v Bratislave. Sám sa stará o svojho malého syna a zároveň hľadá preňho matku. Zaujímavý dej, bohatý na udalosti v súkromnom i spoločenskom živote hlavného hrdinu a ostatných postáv, naliehavé problémy dnešného mladého človeka, ktorá sa pri ich riešení nevyhne ani chybám a omylom - to všetko obsahuje nová Beňova kniha. Neprináša pritom hotové odpovede, naopak, poskytuje čitateľovi možnosť, aby zaujal stanovisko k otvoreným otázkam ľudských vzťahov, úcty človeka k človeku i lásky.