Hrabinovci - Beňo, Ladislav: 1921-2009 (Nová próza, 1981)
Dej románu sa odohráva počas krízového obdobia v r.1968, no autor sa vracia i do rokov minulých, súvisiacich s týmto obdobím a s udalosťami, ktoré sa v tom čase odohrávali. Vo vykresľovaní osudov hrabinovskej rodiny - otca Valenta a syna Gregora - zachytáva dôležité politické udalosti, súkromné výhry i prehry - osobný život svojich hrdinov...