Hrabinovci - Beňo, Ladislav: 1921-2009; Dubayová, Ruth: 1954-; Blažo, Pavol: 1943- (Bratislava Slovenský spisovateľ, 1981)
Dej románu sa odohráva počas krízového obdobia v r.1968, no autor sa vracia i do rokov minulých, súvisiacich s týmto obdobím a s udalosťami, ktoré sa v tom čase odohrávali. Vo vykresľovaní osudov hrabinovskej rodiny - otca Valenta a syna Gregora - zachytáva dôležité politické udalosti, súkromné výhry i prehry - osobný život svojich hrdinov...
Keywords: romány autorské; Beňo, Ladislav (slovenský prozaik staršej povojnovej generácie, 2.7.1921 Prestavlky - 29.1.2009 Bratislava); spoločenské romány; r. 1968; Blažo, Pavol (slovenský typograf, gragik, fotograf a redaktor. Pracoval v Slovenskej televízii v Bratislave aj ako výtvarný redaktor vo vydavateľstve Smena. Počas svojho dlhoročného pôsobenia vo svete knihy vytvoril stovky edičných obálok a knižných úprav, za ktoré bol aj viackrát ocenený. *16.06.1943 Trnava, Slovensko -); politické udalosti; rodinné prostredie; Dubayová, Ruth (slovenská akademická maliarka, výtvarníčka. Venuje sa olejomaľbe s prevažujúcou tematikou rodiny a detí. Neskôr od polovice 80 - tych rokov sa programovo venuje pastelu a krajinomaľbe. * 20.09.1954 v Bratislave, Slovensko -); próza; slovenská literatúra - texty