Rozviedčik dvoch frontov - Beňo, Ladislav: 1921-2009 (Smena, 1975)
V knihe Rozdviedčik dvoch frontov zobrazuje pohnuté osudy našich ľudí v čase vystúpenia proti nemeckej presile i domácemu režimu. Ladislav Beňo si zvolil pre svoju knihu mladého hrdinu, je ním chlapec-sirota Martin, ktorý opúšťa chlapčenské hry pri liptovských potôčikoch či pri pasení kráv a rozhodne sa pomáhať partizánom, o ktorých počul toľko zaujímavého hlavne od svojho uja Gondoliaka...