Rozviedčik dvoch frontov - Beňo, Ladislav: 1921-2009; Murat, René: 1940- (Bratislava Smena, 1975)
V knihe Rozdviedčik dvoch frontov zobrazuje pohnuté osudy našich ľudí v čase vystúpenia proti nemeckej presile i domácemu režimu. Ladislav Beňo si zvolil pre svoju knihu mladého hrdinu, je ním chlapec-sirota Martin, ktorý opúšťa chlapčenské hry pri liptovských potôčikoch či pri pasení kráv a rozhodne sa pomáhať partizánom, o ktorých počul toľko zaujímavého hlavne od svojho uja Gondoliaka...
Keywords: romány autorské; spoločenské romány; Beňo, Ladislav (slovenský prozaik staršej povojnovej generácie, 2.7.1921 Prestavlky - 29.1.2009 Bratislava); vojnové romány; druhá svetová vojna (beletria); próza; slovenská literatúra - texty