Hľadanie zmyslu života: Napriek všetkému povedať životu áno (Ein Psycholog erlebt das Konzentrationslager) - Frankl, Viktor Emil: 1905-1997; Zidor, Michal; Allport, Gordon Willard: 1897-1967; Činčárová, Alica (Eastone Books Bratislava, 2011)
V decembri roku 1945 zapísal svetoznámy psychiater Viktor Emanuel Frankl svoje zážitky z koncentračného tábora celkom spontánne, v priebehu niekoľkých dní. Po rokoch vyšiel v Amerike preklad tejto správy, ktorý dosiahol 62 nových vydaní a predalo sa z neho viac ako desať miliónov výtlačkov. Po oslobodení koncentračného tábora zrealizoval V. Frankl myšlienku, ktorá sa zrodila už v táboroch: v dramatickej skici zachytil celkom konkrétne to, čo prežil on osobne. Tak vznikol druhý diel tejto knihy, dokumentárna "divadelná hra". Vyšla roku 1948 v časopise "Brenner".
Obe tieto správy, ktoré vychádzajú spolu v tejto knihe, nechcú vzbudzovať ľútosť, ani vznášať obžalobu, a už vôbec nejde o vyvolávanie pocitov hrôzy. Je to príbeh z koncentračného tábora a ľudí, ktorí tam boli.
Obsah: Predhovor gordona W. Allporta. Úvod k vydaniu z roku 1992. Zážitky z koncentračného tábora. Logoterapia v kocke. Prípad tragického optimizmu. O autorovi.(Počas druhej svetovej vojny sa ako rakúsky Žid ocitol s celou rodinou v koncentračných táboroch v Osviečime, Dachau a Terezíne, pričom útrapy prežil ako jediný. Frankl vníma človeka ako býtosť hľadajúcu zmysel života a psychiatriu ako vedu, ktorá mu má v hľadaní pomáhať.
Pôvodný text v nemeckom jazyku vyšiel po prvý raz v roku 1946. Poznámky pod čiarou. Biografia.
Keywords: spoločenské vedy; psychológia; psychoanalýza; existenciálna analýza; zmysel života; logoterapia; psychológia existenciálna; psychoterapia; ľudské hodnoty; optimizmus tragický; psychické týranie; týranie osychické; týranie fyzické; koncentračné tábory; podstata morálky; morálka; mravné činy; existencia bytia; štúdie; Frankl, Viktor Emil (bol rakúsky neurológ a psychiater, zakladateľ existenciálne analýzy a logoterapie, židovského pôvodu. Už na gymnáziu so dopisoval so svetoznámym psychiatrom Sigmundom Freudom. * 26.03.1905 Leopoldstadt, Viedeň, Rakúsko - 02.09.1997 Viedeň, Rakúsko); pozitívne myslenie; motivačná literatúra; skutočné príbehy z koncentračného tábora; koncentračné tábory; Osviečim - koncentračný tábor (Poľsko); Dachau - koncentračný tábor (Nemecko); Terezín - koncentračný tábor (Česko); Allport, Gordon Willard (bol americký psychológ, ovplyvnil utváranie sa humanistickej psychológie. Nadväzoval na Wilhelma Sterna a personalizmus. * 11.11.1897 Montezuma, Indiana, USA - 09.10.1967 Cambridge, Massachusetts, USA)