Ako mať zdravý mozog v každom veku: Zabúdate? Strácate pamäť? - Horáková, Katarína: 1934- (Ako byť zdravý v každom veku, 2014)
Ako matí zdravý mozog a chra┤nití si jeho funkcíností v každom veku? Ta┤to ota┤zka tra┤pi kazíde┤ho z nás. Nik nechce ostatí odka┤zany┤ v starobe na starostí svojich pri┤buzny┤ch. Mozog na┤m umozíníuje myslietí, analyzovatí, syntetizovatí situa┤cie, prijímatí rozhodnutia, pamaĘtatí si, priestorovo sa orientovatí, ucíití sa ba┤sne cíi riesíití zlozíite┤ matematicke┤ u┤lohy. Aj vdíaka tomu ma┤ cílovek v pri┤rode vy┤nimocíne┤ postavenie. VaĘcísíina z na┤s si ani neuvedomuje, zíe aj mozog ma┤ na┤rok na adekva┤tnu starostlivostí. V nasíom kazídodennom zíivote ho cíasto však zanedba┤vame. Nadobudli sme falosíny┤ pocit, zíe je ovelía menej zranitelíny┤, ako ine┤ orga┤ny. Kedízíe mozog nie je inervovany┤, mnohe┤ jeho nemoci sa rozvi┤jaju┤ v tichosti cele┤ roky i desatírocíia. Medzi najza┤kernejsíie a najobávanejšie ochorenia patria Alzheimerova a Parkinsonova choroba.