Mal to byť pekný život: [Americký sen sa môže stať nočnou morou] - Coddington, Andrea: 1975-; Jušková, Lýdia; Křižka, Emil: 1973-; Šikulová, Anna (Ikar Bratislava, 2014)
Slovenka Dara prežíva na Manhattane svoj americký sen a napriek neľahkému životu cudzinca si naplno užíva zasľúbenú krajinu s jej provokujúcou, špecifickou atmosférou. Život v uctievanom i zatracovanom New Yorku je fascinujúci, no kto si doteraz myslel, že Amerika je rajom na zemi, román mu otvorí oči. Bez príkras a s dávkou humoru ilustruje americkú realitu, prácu, vzťahy, zdravotníctvo... Keď Dara stretne Collina, muža svojho života, udalosti naberú rýchly spád. Zamilovaná dvojica prežíva vzťah plný vášne, krásnych prekvapení a malých zázrakov. Ich láska je dokonalá, vzácna. A potom Dare zazvoní telefón. Do rúk vzala opraty smrť a zamierila na nesprávne miesto.
Poďakovanie.
Keywords: New Yorku (Spojené štáty americké); romány autorské; spoločenské romány; biografické romány; cudzinci v Amerike; romány o láske; skutočné príbehy; próza; slovenská literatúra - texty; New Yorku (Spojené štáty americké); Coddington, Andrea (slovenská novinárka a spisovateľka. Už dlhšiu dobu žiješ v zahraničí, konkrétne v New Yorku. Nar. 1975 Radošina, Slovensko -); Křižka, Emil (český maliar, výtvarník, grafik. Je majiteľom Výtvarného a grafického štúdia nesúci jeho meno. V roku 2006 natočil krátky amatérsky film "Inšpirácia", ktorý bol ocenený Českým levíkom. * 25.07.1973 ve Valašském Meziříčí, Česko -)